21 Kasım 2009 Cumartesi

Vize şikayet hattı projesi başladı Kaynak: Euractiv.com.tr....TOBB, İKV, ECAS

Vize şikayet hattı projesi başladı
Kaynak: Euractiv.com.tr

Avrupa'da vize sorunu yaşayanlar bu hattı arayabilecek.

TOBB, İKV ve Avrupalı kuruluş ECAS işbirliğinde yürütülen “Vize Şikâyet Hattı” Projesi 16 Kasım 2009 tarihinde başladı. Proje çerçevesinde Türk vatandaşlarının vize başvurularında karşılaştığı sorunların tespit edilmesi amaçlanıyor.
1980 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan “vize” konusu, yaşanan güncel gelişmeler nedeniyle gündemin üst sıralarına taşındı. Son on yılda Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) nezdinde Türk vatandaşları lehine karara bağlanan davalar sonucunda Ortaklık Anlaşması’ndan kaynaklanan haklarımız hukuken tescil edildi ve Şubat 2009 tarihinde vizenin kalkacağı umudunu yaratan Soysal davası kazanıldı. Katma Protokol’ün 41 (1) Maddesine dayanarak, hizmet edimi amacıyla seyahat eden Türk vatandaşlarına Almanya tarafından vize uygulanmasının AB hukukuna aykırı olduğunu ortaya koyan karara rağmen; Üye Devletler ve ilgili AB kurumları vize uygulamasını değil kaldırmak, gerçek anlamda kolaylaştırmak niyetinde dahi olmadıklarını düşündürecek bir tutum içine girdiler.
Bu gelişmeler neticesinde Türk kamuoyunda zaten mevcut olan vize konusunda haksızlığa ve ayrımcılığa uğranıldığı duygusu daha da pekişti.
Bu doğrultuda, İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteği veEuropean Citizen Action Service (ECAS) işbirliği ile yürüttüğü “Vize Şikâyet Hattı” Projesi 16 Kasım 2009 Pazartesi günü itibariyle hayata geçiriliyor.
Türkiye-AB ilişkilerinde başlıca sorunlu alanlardan biri olan Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması konusunda çözüm üretebilmek amacıyla kurulan “Vize Şikâyet Hattı” Projesinin başarıya ulaşmasında toplumun farklı kesimlerinden gelecek şikayetler büyük önem taşıyor.
Proje çerçevesinde Türk vatandaşlarının vize başvurularında karşılaştığı sorunları hafta içi her gün 09:00-18:00 saatleri arasında hizmet verecek vize şikayet hatları (0212 324 51 88 – 0212 324 51 99) ve elektronik posta adresi vize@ikv.org.tr'ye iletebilecekler.

Hiç yorum yok: